вторник, 10 юли 2007 г.

Миниатюрен генератор ще се задвижва от естествени вибрации


Устройството скоро ще намери приложение при пейсмейкърите.


Генераторът е създаден от учени в университета в Саутхемптън и целта му е да се използва при устройства, при които е изключително трудно да се сменят батерии. Първоначално приспособлението е било предназначено за производствената промишленост.
Генераторът е 10 пъти по-мощен от всички разработени до момента устройства от този род. Той е по-малък от 1см2 и използва вибрациите от околната среда, за да накара магнити в конзолата му да генерират мощност.
Въпреки че създава единствено микроватове, мощността му се оказва повече от достатъчна, за да задвижи дори фабрични машини.
Най-голямото предимство на безжичните сензорни системи е, че чрез премахването на жиците и батериите се създава потенциална възможност да бъдат вградени сензори на доскоро недостъпни локации.
Предназначението на генератора е да бъде съвместим с въздушните компресори, но много скоро ще намери приложение и при самозахранващите се медицински импланти като пейсмейкърите.
При кардиологичните устройства магнитите ще се активизират от пулса на сърцето.
Той може освен това да се използва и за наблюдение на състоянието на масивни конструкции като пътните мостове, например.


(07.07.2007)

Няма коментари: